Leena Kouhian keramiikkataideteos Ani's Cafén seinällä.

Jokapäivänen nälkämme

Kun aloitin uuden Ani’s Cafén remonttia ja poistin mustia hyllyjä seiniltä, jäi buffettipöydän yläpuolelle yli seitsemän metriä pitkä, kalsea kaakeloitu valkoinen seinä. Tuskailin tyhjän seinän kanssa – miten ihmeessä siihen saataisiin Ani’s -tatsia?

Remontin edetessä päädyin sattumalta keraamikko Leena Kouhian työpajalle. Ihastuin seinällä olevaan kukan muotoiseen savikoristeeseen. Kerroin Leenalle remonttiprojektistani ja kysyin empien voisiko koristeen kiinnittää kaakeliseinään.

– Juu, hän sanoi, kyllä voi. Ja katsopa mitä minulla on tässä. 

Leena veti pöydän alta pahvilaatikon täynnä erisävyisiä astioita. Ja miten ihania. Hän alkoi yhdistellä kukkakoristeita ja astioita pajansa lattialla. Ne olivat niin kauniita ja ihania, että pääni meni ihan sekaisin. 

Leena kertoi, että kyseessä oli hänen taideteoksensa Jokapäivänen nälkämme. Työ oli tullut takaisin näyttelystä Pariisista ja se vähän niin kuin odotti laatikossa uutta tulevaisuutta. Tiesin, että tässä se on! 

Leena kävi itse ripustamassa teoksen Ani’s Cafén seinälle putkiremontin ja kaaoksen keskellä silloin, kun olin niin väsynyt, että vaan itketti. Seinästä tuli mahtava ja tiesin siitä eteenpäin, että ravintolasta tulee ihana ja minunlaiseni.

Ani poistaa vanhoja hyllyjä remontin alkaessa.

Kiitos Leena! 
❤️ Ani


Näin Leena kertoo teoksestaan:
Teokseni Our Daily Hunger – Jokapäiväinen nälkämme, moniosainen keraaminen seinäteos 2018, kuvaa nälkää, jota päivittäin koemme.

Joillekin nälkä on konkreettista ruuan puutetta, pula leivästä, juomasta. Fyysinen kipu. Kurjuus.

Nälkänä voi kokea myös turvan ja rakkauden puutteen, läheisyyden, huomion ja hellyyden kaipuun. Yksinäisyys.

Kyltymätön nälkä voi olla loputonta halua ostaa ja omistaa, haalia tavaroita, joita ilmankin tulisi toimeen. Ahneus.

Nälkää on myös tarve olla äänessä, aina oikeassa, joukon keskellä. Pätemisen tarve. Itsekkyys.

Tunne tarkoituksettomuudesta on myös nälkää. Tyhjyys.

Leena Kouhia
muotoilija, designer
FM, MAT
Oma Tuotanto Oy